RPL heeft reeds meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van drukwerk. Voor meer dan 200 relaties wordt het druk- en printwerk verzorgd bij verschillende drukkerijen of intern. Elke drukkerij heeft zijn specialisme, zoals zeefdruk, rotatiedruk, boekdrukkunst, offset of digitaal. Er is in 2018 (net als in het verleden) geïnvesteerd in een nieuwe digitale pers, zodat wij snel en kwalitatief kleine oplages kunnen verwerken. De extra mogelijkheden van de nieuwe pers zijn een aanvulling op onze service, zoals scannen, nieten, brocheren op direct op pvc printen, waardoor bijvoorbeeld lamineren overbodig wordt en menukaarten altijd mooi blijven.

Bent u op zoek naar een drukkerij, neem contact met ons op voor uitwerking van uw idee, advies of andere ondersteuning.

Drukwerk - Beoordeling van kleurkwaliteit onder de speciale lichtbakken met daglicht.

Drukkerij

Een drukkerij is van origine een complete werkplaats waar teksten en afbeeldingen in een of meer kleuren op een ander materiaal worden overgezet. De werkzaamheden noemen ze technisch typografische werkzaamheden. Meestal gebeurt dat met behulp van een drukpers. Deze persen zijn er in veel soorten en maten van een simpele 1 kleuren offset pers tot een complete drukkerij in 6 kleuren in een A0 formaat. Deze reuzen persen hebben de bijnaam “Drukstraat” gekregen. In een drukkerij kunnen een of meer drukpersen staan. Van een minidrukpers vroeger bekend als degel machine. Daarmee konden eenvoudige drukwerk klusjes worden uitgevoerd tot de eerder genoemde meerkleurendrukpers van tientallen meters lang.

Hoe oud is de boekdruktechniek

Het is echt onmogelijk te bepalen wanneer of door wie de boekdrukkunst is uitgevonden. Dat komt omdat het eigenlijk een versie van stempelen is en die techniek werd al heel lang op verschillende continenten gebruikt. De uitvinding van de feitelijke boekdruk techniek wordt toegeschreven aan een aantal personen. De Chinees Pi Chang, die al in de elfde eeuw Chinese karakters zou hebben gedrukt, de enige die historisch gezien voor de eer in aanmerking kan komen.

In de oudheid was het principe van drukken van afbeeldingen al bekend, zoals de vondsten van rol cilinders in Mesopotamië bewijzen. Deze waren gegraveerd met afbeeldingen en spijkerschrift in spiegelschrift. Ook zijn stenen tabletten gevonden met afbeeldingen die met behulp van de cilinders zijn gedrukt. Eveneens gebruikten hooggeplaatste personen zegelringen om hun persoonlijke zegel of ‘handtekening’ op belangrijke berichten te drukken.

DegelpersAl voor de uitvinding van de boekdrukkunst in Duitsland was het vermenigvuldigen van illustraties en tekst met behulp van een uit hout gesneden drukvorm bekend. In de vijftiende eeuw kwam het drukken van loden letters in zwang. Het oudste type drukpers is de degelpers. Papier wordt met behulp van een plaat (degel) op de ingeïnkte drukvorm gedrukt, waardoor een afdruk ontstaat. In de loop der eeuwen is de degel gemoderniseerd. Later werden cilinderpersen en rotatiepersen ontwikkeld waardoor de productiesnelheden enorm toenamen.

In de twintigste eeuw kwam het offsetprocedé in zwang. Tegenwoordig komt vooral de digitale druktechniek op waarbij een bestand rechtstreeks van een computer naar een (grote) printer wordt doorgestuurd en zo wordt afgedrukt. Daarnaast bestaan er persen voor foliedruk, diepdruk, zeefdruk en tampondruk.

Nu heeft bijna iedereen een digitale mini drukkerij in huis, immers een printer met computer is in bijna ieder huis te vinden.

Translate »